Resepi Pilihan

Hari ini saya ingin kongsikan beberapa jenis resipi kuih tradisional  kepada anda.

KUIH BAKAR



 

 

 

Bahan-bahan ( 10 potong )

  • A 12 helai daun pandan
  • 200ml air
  • B 210gm tepung gandum
  • 1/2 tsp Garam
  • C 3 biji telur (Grade B)
  • D 250ml santan pekat
  • E 200ml Air
  • 200gm gula
  • Pewarna hijau

Cara-cara

  1. Kisarkan bahan2 A dan ambil jusnya
  2. Kisarkan bahan A,B,C & D
  3. Didihkan bahan E, sejukkan dan campurkan bersama bhn2 yg telah di kisar.
  4. Sapukan loyang (9 inci) dgn sedikit minyak, taburkan bijan, sedia utk dibakar. 


KUIH SERI MUKA



 

Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )

  • Bahan2 utk Pulut :-
  • 50gm Santan Serbuk di campur dengan 2 cawan air
  • 1 S/t garam masukkan ke dlm santan
  • 500gm Beras pulut
  • 2 s/m minyak masak
  • Bahan2 bahagian atas kuih :-
  • 2 s/m pandan paste
  • 1/2 s/t garam
  • 3 biji telur
  • 100gm santan serbuk di campur dengan 2 1/2 cawan air
  • 1 Cawan tepung gandum
  • 3 s/m tepung jagung
  • 1 cawan gula

Cara-cara

  1. Rendam beras pulut selama 20 - 30 minit. Kemudian toskan.
  2. Masukkan santan dan garam ke dlm pulut tadi. Kemudian masukkkan minyak masak.Gaul rata.
  3. Masukkan pulut ke dalam loyang yang telah di lengser dgn minyak masak. Kukus selama 20 - 30 minit kedlm pengukus yang telah panas.
  4. Untuk bahagian atas kuih.
  5. Satukan kesemua bahan. Dan pukul hingga adunan sekata.
  6. Bila pulut telah masak, padatkan pulut tadi. Tapis adunan sebelum di masukkan ke atas pulut. Kemudian kukus sekali lagi adunan tersebut bersama dgn pulut yang telah masak.
  7. Kukus lebih kurang 30 - 45 minit. 

  

KUIH ONDE-ONDE

 

Bahan-bahan ( 20 biji )

  • sebiji kelapa muda diparut
  • 2 keping gula melaka (dipotong dadu)
  • 300 g tepung pulut
  • secubit garam
  • setitik pewarna hijau

Cara-cara

  1. mula-mula campurkan tepung pulut dengan sedikit air dan secubit garam.
  2. sementara itu masukkan air ke dalam periuk dan panaskan.
  3. kemudian bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan gula melaka ditengah-tengah adunan tersebut.
  4. masukkan dalam air yang telah dididihkan tadi. tunggu sehinnga ia timbul di permukaan.
  5. ulangi dengan cara yang nombor 3 tadi sehingga adunan habis.
  6. apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak. kemudian angkat ia dan golek-golekkan dalam kelapa muda yang diparut.
  7. sedia untuk dihidang dan dimakan.