KUIH BAKAR
Bahan-bahan ( 10 potong )
- A 12 helai daun pandan
- 200ml air
- B 210gm tepung gandum
- 1/2 tsp Garam
- C 3 biji telur (Grade B)
- D 250ml santan pekat
- E 200ml Air
- 200gm gula
- Pewarna hijau
Cara-cara
- Kisarkan bahan2 A dan ambil jusnya
- Kisarkan bahan A,B,C & D
- Didihkan bahan E, sejukkan dan campurkan bersama bhn2 yg telah di kisar.
- Sapukan loyang (9 inci) dgn sedikit minyak, taburkan bijan, sedia utk dibakar.
KUIH SERI MUKA
Bahan-bahan ( 8" x 8" x 3" )
- Bahan2 utk Pulut :-
- 50gm Santan Serbuk di campur dengan 2 cawan air
- 1 S/t garam masukkan ke dlm santan
- 500gm Beras pulut
- 2 s/m minyak masak
- Bahan2 bahagian atas kuih :-
- 2 s/m pandan paste
- 1/2 s/t garam
- 3 biji telur
- 100gm santan serbuk di campur dengan 2 1/2 cawan air
- 1 Cawan tepung gandum
- 3 s/m tepung jagung
- 1 cawan gula
Cara-cara
- Rendam beras pulut selama 20 - 30 minit. Kemudian toskan.
- Masukkan santan dan garam ke dlm pulut tadi. Kemudian masukkkan minyak masak.Gaul rata.
- Masukkan pulut ke dalam loyang yang telah di lengser dgn minyak masak. Kukus selama 20 - 30 minit kedlm pengukus yang telah panas.
- Untuk bahagian atas kuih.
- Satukan kesemua bahan. Dan pukul hingga adunan sekata.
- Bila pulut telah masak, padatkan pulut tadi. Tapis adunan sebelum di masukkan ke atas pulut. Kemudian kukus sekali lagi adunan tersebut bersama dgn pulut yang telah masak.
- Kukus lebih kurang 30 - 45 minit.
KUIH ONDE-ONDE
Bahan-bahan ( 20 biji )
- sebiji kelapa muda diparut
- 2 keping gula melaka (dipotong dadu)
- 300 g tepung pulut
- secubit garam
- setitik pewarna hijau
Cara-cara
- mula-mula campurkan tepung pulut dengan sedikit air dan secubit garam.
- sementara itu masukkan air ke dalam periuk dan panaskan.
- kemudian bentukkan kecil-kecil adunan tadi hingga menjadi bulat dan masukkan gula melaka ditengah-tengah adunan tersebut.
- masukkan dalam air yang telah dididihkan tadi. tunggu sehinnga ia timbul di permukaan.
- ulangi dengan cara yang nombor 3 tadi sehingga adunan habis.
- apabila adunan tadi telah terapung bermakna ianya sudah masak. kemudian angkat ia dan golek-golekkan dalam kelapa muda yang diparut.
- sedia untuk dihidang dan dimakan.